Als ouder uit de kast & beroepsmilitair

Wie ben je?

Ik ben Esra Simons, 45 jaar en  woon in het noorden van het land.
Uit mijn hetero huwelijk heb ik twee kinderen. Ik ben werkzaam bij defensie en kwam als getrouwde man en ouder uit de kast.

Wanneer ontdekte je dat je op mannen valt?

Heel lang geleden, al voordat ik trouwde, wist ik dat ik mannen ook heel erg leuk vond. Rond mij tiende kwam ik er al achter dat ik jongens leuk vond, en tijdens de pubertijd heb ik ook wel geëxperimenteerd met jongens en met meisjes. Uiteindelijk ben ik de moeder van mijn kinderen tegengekomen en daar had ik een hele goede klik mee, dat klopte ook allemaal op dat moment.

Was je dan wel echt verliefd op je vrouw?

Ja, ik heb haar uiteindelijk ook zelf ten huwelijk gevraagd. Dat was niet om de schone schijn op te houden, maar er was echt een goede chemie tussen ons. We hebben echt een hele leuke periode samen meegemaakt. Haar heb ik uiteindelijk wel verteld dat ik jongens ook heel leuk vond, dus ze wist ervan.

Gaandeweg onze relatie ging ik op uitzending en zat ik een half afgezonderd van alles. Dan worden lustgevoelens opgewekt en op dat moment ging ik weer naar jongens kijken. Dat heb ik toentertijd wel aan de kant weten te houden en het was geen issue in ons leven.

Infographic Interview Ouder uit de kast Verliefd

Gaandeweg het huwelijk kwam er een flinke dip in onze relatie.

Twee jaar na mijn uitzending trouwden we en na de geboorte van onze eerste dochter begonnen er dingen te veranderen in onze relatie. Ons huwelijk raakte een beetje in een dip, ik was veel aan het werk doordat ik op dat moment 2 banen had. Mijn vrouw had ook een baan en in huis gebeurde er vrij weinig. We waren eigenlijk aan het verbouwen maar ik draaide voor alles op, ook voor de zorg voor de kinderen en het huishouden. Mijn vrouw was ’s avonds heel veel weg en ik had daarbij ook nog een bijbaantje in de horeca.

Ik moest bij mezelf aan de rem trekken.

In de horeca kom je met heel veel mensen in gesprek en een collega barman uit een andere kroeg bleek ook van de mannen te zijn. Ik zag daar verder geen kwaad in; een beetje ouwehoeren en gekscherend eens een kus. Maar later bleek hij ook nog eens verliefd op mij te zijn, wat overigens niet wederzijds was. Gaandeweg merkte ik dat tijdens deze “huwelijkscrisis” ik ook naar andere dingen ging kijken. Toen heb ik bij mezelf weer aan de rem kunnen trekken van “ho, wacht even, dit gaat niet goed!”.

Mijn vrouw is er uiteindelijk ook achter gekomen en is daar boos over geworden, wat ik ook begrijp. Daarna ging het lange tijd weer goed tussen ons, er speelden geen issues meer.

De onvermijdelijke scheiding.

Op een bepaald moment kon ik weer terug naar defensie. Eerder, nadat ik defensie had verlaten in 1995, had ik al aangegeven hier weer heel graag te willen gaan werken. Ik werd toen door mijn vrouw voor de keuze gezet om te kiezen tussen haar  en defensie. Jaren later deed zich nog een (laatste) kans voor om terug te keren naar defensie en ik heb haar toen gezegd dat ik hoe dan ook terug zou gaan en dat als ze van mij hield, ze bij me zou blijven.

Nadat ik 9 weken terug was bij defensie, vertelde mijn vrouw dat ze bij me wegging. Naar de buitenwereld gebruikte ze wel mijn geaardheid als excuus, wat ik wel heel jammer vond omdat ze het al langer wist en het niets nieuws was. Op dat moment kwam het me rauw op mijn dak vallen, maar ik was er relatief snel overheen.

Was het een bevrijding voor je toen je als ouder uit de kast kwam?

Stiekem was het eigenlijk wel een soort bevrijding voor mij. Want de “andere kant” van mij kon nu ook weer wat meedoen. Ik had in die periode, kort voor de scheiding, wel  sms contact met iemand die in hetzelfde schuitje zat. Mijn vrouw kwam daar achter en was daar boos over. Zij zag dat (in tegenstelling tot mijzelf) als vreemdgaan.

Per sms wisselden we ervaringen en ideeën uit, hoe je in zo’n situatie met elkaar omgaat. Gaandeweg werden de berichtjes vrijer ondanks dat we elkaar niet kenden maar dan lijkt het op wat anders dan dat het is. Maar leg dat maar eens uit aan je vrouw.

Hoe waren de reacties in jouw omgeving?

Voor heel veel mensen was het een verrassing ja, zeker ook omdat vrienden al jaren zien dat je met een vrouw getrouwd bent geweest. Maar voor heel veel mensen was het ook geen verassing. Niet iedereen durft als ouder uit de kast te komen.

Waren er ook mensen die dachten, eindelijk! Dat werd tijd?

Ja, mijn zus en met name mijn schoonzus. Voor de duidelijkheid, mijn zus is lesbisch. De verhoudingen kloppen weer haha. Mijn ouders hebben toch een tijdje een schoonzoon en schoondochter gehad en zijn opa en oma geworden.

Hoe gingen je kinderen er mee om toen je als vader uit de kast kwam?

De jongste is er mee opgegroeid, die weet niet anders meer. De oudste heeft het wel bewust meegemaakt, zij was op dat moment 9 jaar. Toen mijn vrouw en ik gingen scheiden, hebben we niet gelijk verteld dat dat om mijn geaardheid ging. Dit was voor haar wel de drijfveer van de scheiding. Toen kwam ik eind 2009 iemand tegen waarmee het goed klikte. Daar werden op een gegeven moment vragen over gesteld door mijn dochter. Toen heb ik verteld dat jongens ook verliefd op elkaar kunnen worden, dat vond ze toch wel grappig. Vervolgens heb ik gevraagd: “wat als papa nou verliefd is op een jongen?”. Ze keek me op dat moment aan en vroeg: “is dat dan zo?”. Na mijn “Ja”, moest ze huilen. We hebben de hele avond zitten knuffelen en praten, Ook heb ik gevraagd of ze boos was, maar dat was niet zo.

Zie je je kinderen vaak?

Ja, ik heb co-ouderschap, elk weekend. De oudste woont op zichzelf en studeert, maar komt nog regelmatig naar huis. Dus ik zie mijn dochters gelukkig heel vaak!

Hebben mensen in je omgeving nooit eerder aan jou gevraagd of je op mannen viel?

Nee, maar ik hoor ook wel om mij heen dat ik juist een “hetero” look heb. Ook nu ik wat meer in de gayscene kom. Ik heb na mijn scheiding 7 jaar een relatie gehad met een jongen, maar die zei precies hetzelfde.
Je hebt ook hetero mannen die een vrouwelijk uiterlijk hebben. Niet elke homo ziet er uit als een “nicht”.

Hoe is het om als “homoseksueel” bij defensie te werken?

Ik was 18 jaar toen ik voor het eerst als beroepsmilitair in dienst ging, Toen was het nog een machocultuur, met ook nog veel dienstplichtigen. Dat was in die omgeving minder makkelijk om te zeggen dat je jongens ook leuk vond. Dus dat heb ik heel erg naar de achtergrond gehouden. Daarnaast trek je veel met de jongens op, dan kom je niet in de gayscene.

 Bij het kennismaken wordt er nooit gevraagd of je een vriend hebt.

Inmiddels is het totaal anders. Iedereen weet het van mij en ik heb er lak aan wat ze ervan denken. Binnen defensie wordt het ook prima opgevat, geen enkel probleem door mijn geaardheid. Toen ik bij een manoeuvre-eenheid kwam, heb ik de keuze gemaakt het niet gelijk te vertellen en de kat uit de boom kijken. Ik hoefde niet iedereen te vertellen wat ik in mijn privéleven doe. Tijdens de kennismaking werd er weleens gevraagd of ik getrouwd was. Nee, gescheiden. Of ik dan een vriendin had? Nee, ook niet. Maar ze vroegen niet of ik een vriend had, want dan had ik gewoon ja gezegd.

Roddels en geruchten heb ik zelf de kop ingedrukt.

Op een bepaald moment kwamen er wel wat geruchtjes, mensen vinden je Facebookpagina. Toen heb ik bij onze commandant bij het ochtendappel spreektijd aangevraagd, en heb ik voor 300 man (zonder Arie Boomsma) verteld hoe het wel in elkaar stak en dat als er vragen zijn dat ze gewoon bij mij terecht zouden kunnen. Daarmee werd het geroddel de kop ingedrukt en voorkomen dat het een eigen zou gaan leiden.

Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht

Bij defensie bestaat al heel lang de stichting SHK (Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht.) Deze zorgt voor het bevorderen van de sociale acceptatie, gelijkheid en evenredige arbeidsparticipatie van LHBT-personeel binnen Defensie. Ook vaart Defensie elk jaar mee met de Canal Pride met een boot.

Logo Stichting Homoseksualteit en Krijssmacht

Welke boodschap zou jij willen geven aan getrouwde mannen die twijfelen over hun geaardheid?

Volg je hart, want je hart liegt nooit. Je verstand kan dan van alles gaan roepen, maar dat geeft ook vaak het meest gewenste antwoord. Dat is verstandig, dat krijgen we aangeleerd. Het gevoel van je hart dat klopt! Ga je hart achterna, maar wees eerlijk.

Als je het bij jezelf verneemt, blijf er niet mee lopen. Want je gaat jezelf kwellen en dan kom je jezelf tegen. Uiteindelijk ga je over dingen nadenken en dan ga je jezelf dingen verwijten. Kom je er zelf niet uit, zoek dan snel hulp.

Wees eerlijk, naar jezelf, je vrouw en je kinderen anders kom je het later op een andere manier tegen.

Be Yourself, als je eerlijk tegen jezelf kunt zijn, kan je ook eerlijk naar een ander zijn.