Wie ben je?

Iedereen noemt me Ries, ik ben 42 jaar en werk in de horeca. Ik ben in de detailhandel begonnen met daarnaast een bijbaantje in de horeca. Horeca is echt wel mijn passie met daarnaast ook de entertainment kant. Twintig jaar en twintig kilo geleden danste ik in discotheken, daar heb ik een hele leuke tijd gehad. Zo stroomde ik de horeca in, heb ik heel lang in Rotterdam in feestcafés en in een lunchroom gewerkt en daarna ben ik drie jaar in Spanje geweest.

Nu ben ik weer terug in Nederland in het mooie Schiedam en hier heb ik het super naar mijn zin. Het brengt rust in mijn leven. Ik werk weer in de horeca op een schitterende locatie met veel uitstraling. Ik ben een levensgenieter en vind het leuk om te entertainen en met mensen bezig te zijn.

Wat ging je in Spanje doen?

Ik heb daar drie jaar gewerkt en gewoond. Via een goede vriend kon ik daar aan een leuke baan komen, hij ging namelijk een restaurant beginnen en vroeg of ik met hem mee wilde gaan. Op dat moment in mijn leven was ik lekker vrijgezel en had ik het wel gezien met de baan die ik toen had. Ik dacht: “wat let mij?” en zodoende ben ik meegegaan naar Benidorm. Dat was echt heel leuk en na een half jaar ben ik daar een jongen tegengekomen. Met hem heb ik een tijdje een relatie gehad, maar deze relatie bleek na verloop van tijd niet meer te werken. Dat is ook een van de redenen geweest dat ik terug naar Nederland ben gekomen.

Wat doe je graag naast de horeca?

Dansen, dansen, dansen, ik heb altijd heel veel gedanst. Ook lesgegeven waaronder jazzballet, daar heb ik altijd veel in gedaan. Entertainment, typetjes gedaan, opgetreden maar dat is al lang geleden. En nu geniet ik naast mijn super leuke werk van leuke dingen doen met vrienden: een hapje eten, borrelen, filmpje kijken. Ik heb gelukkig veel goede vrienden om me heen, waarmee ik dit allemaal deel. Ik moet zeggen dat ik eigenlijk heel weinig homo’s als vrienden heb. Een homostel waarmee ik al 20 jaar bevriend ben, voor de rest eigenlijk allemaal hetero’s.

Wanneer ontdekte je dat je op mannen viel?

Bij mij is het verhaal een beetje anders gegaan. Vroeger ben ik een vrij lange periode misbruikt door een man. Daardoor vroeg ik me af of ik nou homo was en of ik op mannen viel omdat ik niet beter wist, Toen ben ik eigenlijk op ontdekking gegaan en heb ik twee jaar een relatie gehad met een meisje. Uiteindelijk kwam ik er achter dat dat het niet was.

Heel de wereld om mij heen riep al dat ik op jongens viel en homo was etc., maar ik ontkende dat ten stelligste. Tot mijn 21ste heb ik het ontkend en toen kwam ik uit de kast. En goed ook, met veel bombarie en iedereen mocht het weten. Nog steeds maak ik er geen geheim van, ik ben altijd open geweest.

Het was wel even een heftige periode voor mij, het is toch wel spannend om het tegen je ouders en broers te vertellen.

Hoe heb je het je ouders verteld?

Ik ga het nooit meer vergeten die avond dat ik het vertelde. Die maandag had ik gewerkt in de winkel en kwam ik thuis om te eten. Daarna moest ik eigenlijk gelijk door, want ik moest lesgeven. Dus tijdens het eten zei ik: “Pa, ma, ik moet jullie wat vertellen, ik val op mannen.” Mijn moeder stond op, gaf me een kus en zei: “Zo, hé hé is het er uit? Kind dat wist ik al toen je vier was!”

Maar ja, je moet er zelf mee komen. Mijn ouders zijn voor die tijd altijd heel open geweest en hebben ook weleens gezegd dat wanneer ik met een jongen thuis zou komen, dat helemaal niet erg zou zijn. Dan reageerde ik altijd van “doe niet zo raar joh”. Ik heb twee oudere broers en ben ook echt de benjamin thuis. Ze zijn 7 en 8 jaar ouder, super hetero en deden alles volgens “protocol”: trouwen, kindjes, noem maar op. Ook mijn broers reageerden heel goed, ik moet zeggen dat ik geen enkele negatieve reactie op mijn coming-out heb gehad. Maar ik denk dat het er ook wel mee te maken heeft, hoe je er zelf in staat.

Mijn ouders reageerden positief. Toch hebben ze het nadat ik het had verteld, het wel even een paar weken moeten laten bezinken. Vooral mijn vader moest erg wennen, omdat ik als danser maar ook als travestiet optrad. Hij vroeg zich echt af of dat nou wel moest. Maar voor mij was het werk en voor het geld was het prima. Ik heb nooit de behoefte gehad om in mijn privé tijd in een jurk rond te lopen. Dat stigma is er wel over homo’s, maar zo werkt het natuurlijk niet.

Wat is er veranderd na je coming-out?

Ik ben geen vrienden kwijtgeraakt, eigenlijk heb ik een nog mooier leven ervoor teruggekregen. De beste vriendin die ik inmiddels al 24 jaar heb, is nog steeds helemaal leuk. Haar zoon was 3 toen ik haar leerde kennen, hem heb ik zien opgroeien en inmiddels is hij zelf vader van een zoontje van 1 jaar. Dat is mooi om mee te maken. Zelf heb ik nooit een kinderwens gehad, maar als ik een leuke vent tegenkom met een kind dan is dat prima. Ik doe graag leuke dingen met de kinderen en ga lekker met ze op pad naar de Efteling etc., suikeroompje zijn.

Ben je nu vrijgezel of heb je een relatie?

Ja, ehm ik ben nu semi-vrijgezel. Ik heb namelijk een vriend die getrouwd is met een vrouw. Een man van halverwege de 40 met een zoon van 20 en een dochter van 17. Dat is soms best een moeilijk verhaal.

Hij zit nog midden in zijn huwelijk, heeft je minnaar geen plannen om te gaan scheiden?

Nee, nog niet. Ik hoop het wel, want ik ben echt gek op hem. En hij is ook gek op mij, want dat zie ik in zijn ogen als we samen zijn. Misschien stuur ik hem wel een linkje naar de website…

Ik begrijp hem ook wel, hij houdt ook echt wel van zijn vrouw en heeft een hele goed band met zijn kinderen. Zijn seksleven met zijn vrouw is ook nog goed, Maar toch..

Ben je zelf na jouw coming-out veranderd?

Ja, natuurlijk verander je want in die periode was ik niet mezelf. Je zit toch in de rol van “hetero” terwijl je het eigenlijk niet bent. Voor mij was het wel fijn dat ik in de entertainment zat, om als alter ego’s  op te kunnen treden. Dansen in kooien en heel de wereld zag dat het zo was, maar voor mijzelf speelde ik op dat moment een rol.

Hoe werd er in die entertainment wereld op gereageerd?

Serieus, echt heel saai, iedereen wist het al. Ik werkte overdag ook nog in de winkel en ik ging allemaal kennissen bellen (dat was ver voor de mobiele telefoon tijd) en er is er geen één geweest die heeft gezegd: “Oh, meen je dat nou?” Dus dat was op een gegeven moment ook niet meer leuk. Terwijl ik dacht iedereen lekker te gaan shockeren, was het eigenlijk andersom doordat iedereen reageerde dat ze dat toch allang wisten.

Zelfs het meisje waarmee ik tot twee maanden daarvoor verkering had. Ik belde haar op en zei dat ik wat te vertellen had, waarop zij zei dat ze ook iets aan mij kwijt moest. Toen ik vertelde op mannen te vallen, reageerde zij dat zij op dat moment naast haar vriendin zat. Mijn reactie: “Rot op!” Ik ben er gelijk met een fles bubbels heengegaan en we hebben het samen gevierd. Later zijn zij getrouwd en daar ben ik de hele dag bij geweest, erg leuk.

Wat voor tip zou jij kunnen geven aan mannen die twijfelen aan hun geaardheid?

Wees eerlijk naar jezelf en ga op je gevoel af. Wacht hiermee niet te lang, want het leven is te kort. Probeer zoveel mogelijk uit het leven te halen en geniet. Als je eerlijk naar jezelf bent en naar anderen, dan kan je er alleen maar veel meer van genieten. Hoe moeilijk het ook is als je in een situatie zit dat je een relatie met een vrouw hebt bijvoorbeeld, wees gewoon eerlijk.

En ik hoop voor alle mannen die in een situatie zitten zoals jij hebt gezeten (lees hier), dat het allemaal zo mooi kan, dat is echt wel bijzonder. Dat je vrouw en kinderen er zo mee om kunnen gaan is speciaal. Soms moet je door de zure appel heen bijten, maar eerlijkheid duurt het langst.

Ga niet te lang stiekem doen. Ik ken ze ook die plekken waar de mannen zitten met kinderzitjes achterin en noem maar op. Maar ja, word je daar nou echt gelukkig van? Continu achterom kijken wie je ziet, en thuis weer seks hebben met je vrouw omdat het moet.

“Als je niet van jezelf kan houden, hoe kan je dan in godsnaam van iemand anders houden”

RuPaul
http://www.rupaul.com/

Infographic RuPaul