Wie is Peter?

Ik ben een open en sociale man en ben in mijn denken behoorlijk zwart/wit, het grijze gebied bestaat voor mij niet. Het zwart/wit zijn heeft betrekking op mijn eigen beslissingen, niet dat ik kleingeestig ben en in hokjes denk. Ook  ben ik vader van 2 lieve (inmiddels volwassen) dochters uit mijn huwelijk met mijn ex-vrouw. Tot ik uit de kast kwam, toen kon ik gaan ontdekken. Sinds 2003 heb ik een vaste relatie met een lieve man, die ik leerde kennen op het Zilverstrand bij Almere.

Wanneer ontdekte je dat je op mannen viel?

Dat was al tijdens mijn jeugd. Ik heb mannen altijd wel interessant en leuk gevonden, Dit kwam mede door mijn broer die 17 jaar ouder is en op mijn tiende al uit de kast was gekomen, maar eind jaren ’70 was dit nog niet zo bespreekbaar als nu.
Mij werd toen verteld dat mijn broer iemand meenam voor het eten, en dat was een jongen. Tja, ik nam ook weleens vriendjes mee naar huis en die bleven tussen de middag ook wel eens mee-eten. Later drong het pas tot me door dat hij homo was en dat ze verliefd waren op elkaar.

Omdat ik mannen ook interessant vond, ging ik toen ik een jaar of 12/13 was, nadenken over mijn eigen geaardheid.  De feesten die mijn broer gaf waren altijd over de top, een hele revueavond. Dat was met alles erop en eraan, van uitgebreide koude buffetten tot dragqueen optredens. Verkleden als vrouw hoorde volgens mijn gedachten ook bij het homo-zijn, maar dat trok mij niet!

Dus ik was geen homo en ging trouwen en kinderen krijgen. Doordat er toen nog niet open en eerlijk over dit soort dingen werd gesproken, vertelde niemand mij dat homo zijn ook verschillende kanten en aspecten heeft. Maar spijt van mijn beslissing die ik toen genomen heb, heb ik er niet. Ik vind vrouwen ook nog steeds aantrekkelijk, maar als het over zou mogen doen dan zou ik het niet meer zo doen.

Hebben mensen in jouw leven weleens gevraagd of je op mannen viel?

Ja, en dat heb ik ook altijd ten stelligste ontkend, want ik hou niet van verkleedfeesten met pruiken en jurken. Dat was mijn beleving van homo zijn. Ik vind het ook leuk als anderen het doen, maar ik uit de kast komen? …….nee!

Je kreeg een relatie, bent getrouwd en kregen jullie kinderen. Op welk moment kwam het idee, dit is het niet?

Dat is er eigenlijk altijd wel geweest, het idee dat er meer was dan dit. Wat dat precies was, kon ik niet plaatsen. Maar wat was ik dan wel? Ik was gewoon bi, maar dat was dus niet bespreekbaar met mijn vrouw. Dus besloot ik: dan maar niet, maar diep vanbinnen voelde dat besluit toch niet goed.

Waaraan merkte je dat?

Ik miste iets en voelde ook dat ik blokkeerde: dit was niet wie ik ben. Vervolgens ben ik een beetje op ontdekking gegaan, er was toen nog geen internet of niks. In die tijd had ik wel een mobieltje en ben ik sekslijnen gaan bellen, mannen sekslijnen. Dat vond ik wel heel interessant en spannend. Toen mijn vrouw een keer in mijn mobiel iets moest opzoeken, kwam ze erachter dat ik zo’n lijn had gebeld en klapte de boel vervolgens.
Ik ben nog bij de GGz geweest voor hulp om te kijken hoe het dan met mij zat. Daar was de conclusie dat ik waarschijnlijk bi was. Voor mij niet echt verhelderend, maar goed daar kon ik wel mee leven. Daarna zijn we samen nog een jaar verder gegaan voordat de situatie definitief niet meer te houden was en we uit elkaar zijn gegaan. Toen was ik voor mezelf uit de kast, alleen nog niet voor de omgeving.

Wat voor gevoel was dat, toen je vervolgens op ontdekking ging?

Het was voor mij niet echt een ontdekking, ik vond het altijd al wel interessant en spannend, dus het gevoel was niet echt vreemd voor me. Maar de eerste keer met een man samenzijn vond ik wel heel spannend, dat was wel zoiets van oké, dit is ook fijn. Dit voelde ook als datgene waar ik naar had gezocht.

Wat voor gevoel is dat dan, als je het mag omschrijven?

Ik had een geborgen gevoel, alsof ik omarmd werd. Het gevoel van bij jezelf komen.

Heb je voor je huwelijk eerder een relatie met een vrouw gehad?

Nee, op een vriendinnetje bij het stijldansen na. Maar tussen mijn huwelijk en mijn huidige vriend heb ik wel dingen gedaan die god verboden heeft, om te kijken waar zit ik. Ik heb 2 à 3 vriendinnen gehad en 2 vrienden waarvan eentje een half jaar. Die was veel bij me en heeft me wegwijs gemaakt in de mannenseks, daar ben ik hem heel dankbaar voor.

Was het in je huidige relatie liefde op het eerste gezicht?

Het was geen liefde op het eerste gezicht, wel was er gelijk een klik. Op het strand vroeg hij me of ik koffie kwam drinken en hij nodigde me uit op zijn kleedje. Vervolgens kwam er een thermosfles koffie uit z’n tas. Het was koffie met melk en suiker en als ik iets vies vind, dan is het dat wel. Op dat moment durfde ik niet te zeggen “ik hoef niet, dat lust ik niet”, dus heb ik dat door mijn strot zitten gieten. Zo raakten we aan de praat.

Daarna hebben we een keertje afgesproken in een cafeetje op de Grote Markt. Hij bracht me thuis omdat ik met de bus was. De volgende dag of de dag daarop lag er een kaartje in de bus met “I Love You”, waarvan Love een struikje lof was. Ik dacht nog, oh dat gaat wel heel snel na 2 ontmoetingen, maar vond het wel heel lief van hem.  Omdat ik het ontdekken net achter de rug had, wilde ik wel rustig aan doen en ik zou wel zien hoe het zou lopen.

Hoe heb je het je omgeving verteld?

Heel leuk, op mijn verjaardag. Ik heb mijn vriend in juni ontmoet en ik ben in augustus jarig, dus ik heb hem toen uitgenodigd om kennis maken met mijn familie. Dat was ook wel heel bijzonder, want dat had ik met die anderen, vriendinnen of vrienden, nooit eerder gedaan, die hield ik onder de dekmantel. Hij had wel mijn dochters gezien, maar dan was hij iemand die gewoon tijdelijk bij mij in woonde. We spraken af dat we zouden zeggen dat hij een collega van mij was.

Die dag kwam ik met een vriendin van mijn zus in gesprek. Haar heb ik verteld hoe het werkelijk zat en gevraagd nog maar even niks te vertellen. Maar omdat ik dat toch eigenlijk niet vertrouwde en me er niet prettig bij voelde, heb ik de knoop doorgehakt. Daarna heb ik direct iedereen apart naar de keuken geroepen om het een op een te vertellen.

Mijn moeder zei: “oh nou, nu heb ik er twee”. Mijn broer en zus zeiden beiden dat ze het al wel aan hadden zien komen. Mijn 2 dochters ( toen 6 en 8) pakten het gelukkig ook met kinderlijke eenvoud en vanzelfsprekendheid goed op.

Wat deed het uit de kast komen met jou?

Een gevoel van rust en “dat is er uit”, kortom een bepaalde ontspanning. Het is nu duidelijk en we gaan ervoor, ik ga een nieuwe fase in. Beleven, bevrijding.

Wat is jouw tip voor mensen die aan hun seksuele geaardheid twijfelen?

Volg jezelf, probeer dingen uit en volg je hart. Ga het voor jezelf op een rijtje krijgen. Blijf niet op je tenen lopen en ​ga voor je eigen geluk!

Welke tip kan je geven aan mensen die niet voor hun seksuele geaardheid uit durven komen?

Mensen weten meer dan jij denkt. Vaak is je omgeving al verder dan jij :-)

 

Jouw verhaal op de site?

Ben jij ooit uit de kast gekomen? Of wil je vertellen waarom je nog niet uit de kast wil komen? Neem dan contact met mij op via deze link voor het plannen van een interview, dit kan ook anoniem.