Homoseksualiteit en religie

In veel moderne en voornamelijk westerse landen is de acceptatie van homoseksualiteit ver gevorderd. Homoseksuelen kunnen trouwen en hebben dezelfde rechten. Zij kunnen hun leven leiden zoals dat voor hen het meest natuurlijk aanvoelt.

Homoacceptatie niet overal vergevorderd

Helaas is dat niet overal een feit; vooral op het Afrikaanse continent, in Azië en het Midden-Oosten wordt homoseksualiteit vaker afgekeurd dan goedgekeurd. Daarbij gaat het vaak veel verder dan alleen afkeuren. Alleen al omdat je homoseksueel bent, kun je worden berecht. Gevangenisstraf, zware fysieke straffen of zelfs de doodstraf zijn dan ook geen uitzondering.

Homoseksualiteit geen uitzondering

Hoe komt het nou dat vooral in religieuze kringen homoseksualiteit als een taboe wordt gezien? Bewezen is, dat homoseksualiteit door de tijd heen altijd heeft bestaan. Ook in het dierenrijk is het geen uitzondering.

Echt niet alleen een taboe bij moslims

Niet alleen in de moslim- en hindoewereld maar ook in veel westerse landen waar het christendom en jodendom wordt aangehangen, wordt homoseksualiteit negatief ontvangen. Een belangrijke reden hiervoor is, dat men gelooft dat hun God homoseksualiteit afkeurt en/of verbiedt. Wanneer je een zeer religieus leven leidt, dan hou je je ook aan de normen en waarden die deze religie voorschrijft. Omdat de religie boven het individu wordt geplaatst, is er dan ook vaak geen ruimte voor andere opvattingen binnen de samenleving.

Angst om verstoten te worden

Dit zorgt ervoor dat het er naar je omgeving toe openlijk voor uitkomen dat je op een andere man valt of bekennen dat je er nieuwsgierig naar bent, wordt bemoeilijkt. Wanneer jij dergelijke gevoelens hebt voor een andere man en je denkt dat jouw omgeving hier negatief op zal reageren, dan zal je eerder geneigd zijn om dit voor je te houden. De angst om verstoten te worden, belemmert je om volledig jezelf te mogen en kunnen zijn, en je wil bijvoorbeeld geen schande over je familie brengen.

Eenzaamheid en dubbelleven

Een coming-out ligt dan ook heel moeilijk. Vaak ligt de bedachte oplossing dan ook in een heterohuwelijk waar al dan niet een dubbelleven wordt geleid. Niet jezelf kunnen zijn op welk gebied dan ook kan ervoor zorgen dat je je eenzaam en onbegrepen voelt en dat je steeds maar weer tegen problemen aan blijft lopen. Reguliere gezondheidszorg bezorgt je een “stempel” in je dossier omdat je homo bent, terwijl je eigenlijk gewoon ook SUPER SPECIAAL bent! Hulp is soms dichterbij dan je denkt en anderen zien vaak meer dan jij doorhebt.

Of je nu christen, moslim, hindoe of joods bent of dat je een ander of geen geloof aanhangt: We hebben allemaal het recht om te zijn wie we willen zijn.

Heb je vragen naar aanleiding van het stuk of wil je advies? Stuur dan een berichtje naar info@2by.nl