Geaardheid Wat is het en hoe kom je er achter_

Intro

Wat is jouw geaardheid? Niet echt een gebruikelijke vraag als je met iemand kennismaakt. Je komt bijna niemand tegen die zich voorstelt als:  “Hallo, ik ben Jan en mijn geaardheid is homoseksueel.”

Heb jij jezelf weleens de vraag gesteld? Wat is mijn geaardheid?
In deze blog ga ik dieper in op homoseksualiteit en deze vraag.

Hallo, ik ben Jan en mijn geaardheid is homoseksueel

Inhoudsopgave:

  1. Wat is geaardheid eigenlijk?
  2. Soorten geaardheid
  3. Een stukje geschiedenis
  4. Feiten en cijfers
  5. Twijfels over je geaardheid
  6. Hoe kom je achter je geaardheid
  7. Tips van ervaringsdeskundigen
  8. Wat levert het jou op als je weet wat je geaardheid is
  9. Tot slot

Wat is geaardheid eigenlijk?

Geaardheid gaat, volgens het woordenboek Van Dale over de seksuele voorkeur die je hebt.
In de Nederlandse Algemene wet gelijke behandeling wordt hiervoor de term “gerichtheid” gebruikt.

De meeste wetenschappers nemen aan dat geaardheid is aangeboren, terwijl in de psychologie geaardheid ook wel aangeleerd gedrag wordt genoemd. Een vrij beladen discussie door de jaren heen.

Het begrip geaardheid zegt het al een beetje; het zit in je aard. Seksuele geaardheid is ook niet te genezen. Al zijn verschillende religieuze leiders het daar niet mee eens.

Het nadeel van kleur bekennen is dat je jezelf hiermee in een hokje plaatst.

Natuurlijk speelt je sociale omgeving ook mee hoe je hiermee omgaat. Niet in alle culturen wordt een andere geaardheid geaccepteerd. Ook geloofsovertuiging, opvoeding en sommige subculturen stellen het niet op prijs als je ervoor uitkomt.

 

Soorten geaardheid

In Nederland wordt je geaardheid vaak gezien als deel van je identiteit.
In grote lijnen kan je seksuele geaardheid in vier groepen indelen. Los van het feit dat er veel meer “sub soorten” zijn, kunnen de meeste mensen zich wel identificeren met een van deze groepen.

Heteroseksualiteit: Bij heteroseksuelen ligt de hoofdzakelijke voorkeur bij liefde en seksuele verlangens voor het andere geslacht.
Homoseksualiteit: Bij homoseksuelen ligt de hoofdzakelijke voorkeur bij de liefde en seksuele verlangens bij hetzelfde geslacht.
Biseksualiteit: Bij biseksuelen ligt de voorkeur bij de liefde en seksuele verlangens bij beide geslachten.
Aseksualiteit: Bij aseksuelen ontbreekt de voorkeur bij liefde en seksuele verlangens voor beide geslachten.

Natuurlijk zijn er nog diverse andere soorten geaardheid zoals: panseksualiteit en queer.

 8 andere benamingen voor een homoseksueel

Een stukje geschiedenis

In de tijd van de oude Grieken was het heel gebruikelijk dat mannen seks met elkaar bedreven. In de Romeinse tijd hadden de keizers ook seksuele contacten met andere mannen.
Tijdens de 2e wereldoorlog kwamen tussen de 10.000 en 15.000 homoseksuelen in concentratiekampen terecht. Zij moesten als herkenningsteken een roze driehoek dragen. Ongeveer 53% van deze groep kwam om het leven in de concentratiekampen.

De “bekendste” homo uit de 2e wereldoorlog is Alan Turing. Met zijn team werkte hij aan de ontcijfering van gecodeerde berichten van de Duitsers. Het ontcijferen van de Enigma code wordt vaak aangehaald als een van de grootste prestaties in de 2e wereldoorlog. Later werd hij gearresteerd en experimenteel chemisch gecastreerd.

Het verhaal is in 2014 verfilmd in The Imitation Game met Benedict Cumberbatch als Alan Turing.

Wist je dat Alan Turing

Vandaag de dag zijn er nog steeds landen waar je op grond van je geaardheid vervolgd kan worden. Met name in Afrika, Azië en het Midden-Oosten is het lastig om uit te komen voor je gevoelens wanneer je als man op een andere man valt. Daarbij blijft het vaak niet bij afkeuring, alleen al omdat je homoseksueel bent loop je het gevaar om gestraft te worden. De straffen lopen uiteen van gevangenisstraf tot lijfstraffen of zelfs terdoodveroordeling.

Feiten en Cijfers

Hoeveel mannen zijn homoseksueel? Dat is heel lastig aan te geven, er zijn wel onderzoeken naar gedaan, maar de uitkomsten variëren. Wel is het algemeen bekend dat mensen met een homoseksuele voorkeur een minderheid vormen van de totale bevolking. De percentages lopen uiteen van 1% tot 37% van de wereldbevolking.

Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat in Nederland 13% van de mannen zich seksueel aangetrokken voelt tot andere mannen. Hiervan identificeert 4% zich als homoseksueel en 3% als biseksueel. Twijfelt de andere 6%?

Ook bij dieren komt homoseksueel gedrag voor. Er is al van 470 diersoorten vastgesteld dat ze homoseksueel gedrag vertonen. 8% Van de schapen, 20% van de paren koningspinguïns en maar liefst tussen 94% van de giraffen vinden zelfs homoseksuele handelingen plaats.

Homoseksuele dieren

Twijfels over je geaardheid?

Waarom zou je twijfelen aan je geaardheid?
Niet iedereen groeit op met de mogelijkheid zichzelf te ontdekken. Men past zich aan de omgeving waarin hij opgroeit aan en komt er op latere leeftijd achter dat er misschien wel meer is dan de omgeving waarin hij altijd heeft geleefd.

Als je opgroeit in een omgeving waar homoseksualiteit niet sociaal geaccepteerd is, bijvoorbeeld door culturele of religieuze achtergrond, kan het zomaar zijn dat je er zelf nooit bij stilgestaan hebt dat je weleens op mannen zou kunnen vallen. Misschien heb je iets meegemaakt waardoor je een muurtje hebt opgebouwd en bent meegegaan in je eigen sociale omgeving.

Er zijn talloze voorbeelden van mannen die op latere leeftijd erachter komen toch meer gevoelens te hebben voor hetzelfde geslacht dan dat ze in eerste instantie gedacht hadden. Soms zijn deze mannen al getrouwd, hebben kinderen, dat kan allemaal een belemmering vormen om hier dieper over na te gaan denken.

 

Hoe kom je achter je geaardheid?

Twijfelen over je geaardheid is helemaal niet gek. Er zijn mannen die het van jongs af aan al wisten, maar ook zijn er mannen die er op latere leeftijd achter komen. Laat je in ieder geval niet tegenhouden door angst en twijfel.

Maar hoe kom je er achter? Er is geen enkele wetenschappelijke test die voor jou uitwijst of je homoseksueel, heteroseksueel of biseksueel bent. Dit zal je zelf moeten onderzoeken. Vaak hebben mensen wel het gevoel gehad “anders” te zijn dan anderen. Soms hebben mensen in jouw sociale omgeving al een vermoeden, nog voordat jijzelf er over nadenkt. Het gebeurt zelfs dat mensen jou in je leven al eerder gevraagd hebben of je misschien wel op mannen valt.

Het is in ieder geval belangrijk dat je met iemand praat waarbij je je gevoelens durft te tonen. Niet in elke cultuur of religie is dit onderwerp even goed bespreekbaar. Soms rust er nog een flink taboe op.

Je kan het jezelf heel ingewikkeld maken, maar luister naar je hart. Zit je in een heterorelatie en twijfel je of je (ook) op mannen valt? Kan je er met je partner over praten? Zoek anders hulp van iemand die je vertrouwt, iemand met wie je kan praten over je geaardheid.

 

Tips van ervaringsdeskundigen

In mijn interviews voor mijn website vraag ik altijd naar de beste tips voor iedereen die twijfelt aan zijn geaardheid.

De beste tips op een rijtje:

Voor mensen met een religieuze achtergrond die vastlopen in dit vraagstuk.

Kan ik wel de kast uitkomen? En wat gebeurt er als ik uit de kast kom? Moet ik dan een celibatair leven gaan leiden?
DE TIP: Laat die krampachtige houding los. Je hoeft niet gelijk een visie te ontwikkelen hoe je daar mee omgaat met het geloof. Leef je leven zoals voorheen, maar dan met de wetenschap dat je homoseksueel bent.

Lees hier het anonieme interview over een 22 jarige homoseksuele man uit de Bible Belt

Ga het voor jezelf “testen”

Wie laat je voor op een zebrapad?
Kijk je naar de ober of serveerster als je in een restaurant zit?
Wat voor soort porno kijk je?
Heb je nog behoefte aan je eigen vrouw?
Blijf je bij je vrouw  uit medelijden?

Stel jezelf vragen, en praat er met iemand over. Het liefst iemand die zelf de ervaring heeft en die je vertrouwt.
Je hoeft niet altijd 100% homo te zijn, je kan natuurlijk ook biseksueel zijn.

Lees hier het interview met Mels Beijer, de Hitkrant liegt

Deze tip is veel breder in te zetten.

Wees altijd trouw aan jezelf, Wees altijd eerlijk naar jezelf. Angst is de oorzaak van ingesleten overlevingsmechanismen. Die angst laat vaak zien dat je van je hoofd dingen niet mag doen die je eigenlijk diep van binnen wel zou willen doen.

Doe wat je hart je ingeeft, in plaats wat je hoofd verbiedt. Hoe lang wil je ongelukkig blijven? Of kies je voor je eigen geluk? Wat die keuze ook mag zijn, dat is voor ieder individu verschillend. Luister naar je lijf en de signalen die je krijgt, want die helpen je om gelukkig te zijn en niet je ingesleten dogma’s vanuit je opvoeding of de maatschappij.

Ga op onderzoek uit, je wordt er echt gelukkiger van!

Lees hier het interview met Edwin Heus. Vroeg uit de kast.

 

Wat levert het jou op als je weet wat je geaardheid is?

Zeker als je er op latere leeftijd achter komt kan het veel vragen oproepen, Wat als ik het tegen mijn vrouw zeg? Hoe reageert mijn omgeving? Of hoe ga ik het vertellen? Hoe ziet mijn toekomst er uit?

Stel je voor wat er met jou gebeurt, als je niets met deze gevoelens en gedachtes doet? Kan je dan wel volledig jezelf zijn?

Mannen die uit de kast zijn gekomen geven vaak aan dat ze zich vrijer voelen en dichter bij zichzelf zijn gekomen.

“Alles viel op zijn plek wat de jaren daarvoor was gebeurd.”

“Het bracht me een gevoel van rust, “dat is er uit”, kortom een bepaalde ontspanning.”

“De druk in mijn hoofd viel weg, ik werd gezelliger, toegankelijker voor mezelf en anderen.“

 

Tot slot

Je hoeft jezelf niet direct in een hokje te plaatsen. Maar ontkennen van je eigen geaardheid is op den duur ziekmakend. Je kan dan niet zijn, wie je daadwerkelijk bent. Als jij om jezelf geeft is het goed om deze gevoelens te onderzoeken. Geheel op jouw eigen wijze.

Mocht je naar aanleiding van deze blog vragen hebben of hierover in gesprek willen gaan, dan mag je altijd contact opnemen via het contactformulier of anoniem via anoniem@2by.nl

 

Gebruikte bronnen: Wikipedia & LHBT-monitor 2016 Sociaal en Cultureel Planbureau